فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال هفدهم شماره 11 (پیاپی 124، بهمن 1398)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هفدهم شماره 11 (پیاپی 124، بهمن 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عظیمی، شهرام رنجدوست* صفحات 850-861
    پیش زمینه و هدف

    از رویکردهای نوین آموزشی که در بسیاری از دانشکده های پزشکی دنیا به عنوان روش مناسب جهت آموزش و یادگیری پذیرفته شده، برنامه درسی مبتنی بر تکلیف بوده که توسط هاردن و همکاران (1996)، در برنامه های درسی آموزش پزشکی ارایه شده است. لذا هدف از پژوهش حاضر شناسایی ویژگی ها و روش های یاددهی و یادگیری برنامه درسی تکلیف محور در رشته آموزش پرستاری است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش به صورت کیفی انجام گردید. بر الگوی تفسیری استوار بود و با استفاده از روش پدیدارشناسی به اجرا درآمد، شیوه جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود که با 12 نفر از متخصصین آموزش پرستاری که معیارهای ورود رو داشتند انجام گرفت. به منظور تحلیل داده های مصاحبه شده از روش Colaizzi استفاده شد..

    یافته ها

     با تحلیل و ادغام یافته ها 2 مولفه اصلی شامل " ویژگی ها و روش های یاددهی و یادگیری برنامه درسی تکلیف محور " و 9 مولفه فرعی شامل "مسئله محوری، یادگیرنده محوری، انعطاف و قابلیت انطباق در سطح کلان و خرد، کاربردی و عملی بودن، روش آزمایشگاهی، شبیه سازی، حل مسیله، روش های تلفیقی، یادگیری مشارکتی"استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که از میان مولفه های فرعی به دست آمده از تحلیل پاسخ های متخصصین آموزش پرستاری، مهم ترین مولفه اصلی در شناسایی ویژگی های برنامه درسی تکلیف محور (کاربردی و عملی بودن) و در مولفه اصلی روش های یاددهی و یادگیری (استفاده از روش های تلفیقی) می باشد.

    کلیدواژگان: متخصصین، برنامه درسی تکلیف محور، روش های یاددهی و یادگیری، آموزش پرستاری
  • لیلا آلیلو*، جهانبخش امیرارسلانی، معصومه همتی مسلک پاک، جواد رسولی صفحات 862-870
    پیش زمینه و هدف

    کولونوسکوپی مهم ترین روش تشخیصی و درمانی برای بیماری های کلورکتال است. میزان رضایتمندی بیماران از چنین پروسیجرهای تهاجمی یک معیار مهم برای ارزیابی کیفیت مراقبت های بهداشتی است. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش تلفیقی از طریق فیلم آموزشی و کارت های تصویری بر رضایتمندی بیماران تحت کولونوسکوپی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 180 بیمار سرپایی کاندید کولونوسکوپی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1397 انجام شده است. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. فیلم آموزشی و کارت های آموزشی در مورد کولونوسکوپی قبل از کولونوسکوپی و در روز کولونوسکوپی برای بیمار کاندید کولونوسکوپی نمایش داده شد و اطلاعات تکمیلی ارایه و سوالات بیمار پاسخ داده شد. رضایتمندی بیماران بعد از مداخله در دو گروه توسط پرسشنامه 9-GHAA بررسی شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های توصیفی و استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها

     میانگین نمره رضایتمندی در گروه مداخله 03/5±07/46 و در گروه کنترل 94/7± 72/24 بود، نتایج آزمون آماری تی مستقل نشان داد که بین میانگین نمره رضایتمندی بیماران اختلاف معنی داری بین دو گروه بعد از مداخله وجود دارد (0001/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به اینکه آموزش تلفیقی از طریق فیلم آموزشی و کارت های تصویری باعث افزایش معنی دار رضایت بیماران گردید، لذا پیشنهاد می گردد که پزشکان متخصص محترم کولونوسکوپی کننده، ریاست بیمارستان ها و همچنین دفاتر پرستاری و سوپروایزرهای آموزشی بیمارستان ها جهت ارتقاء کیفیت مراقبت و رضایت بیماران، به کارگیری چنین روش هایی، قبل از انجام پروسیجرهای اضطراب آور مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: وسایل کمک تصویری، رضایتمندی بیماران، آموزش بیمار، کولونوسکوپی
  • مصطفی جوادی، زهرا مقصودی*، راضیه رستگار مقدم، محمد مهدی شاهدی، محمود کاظمی نسب، ناصر محمدقلی مزرجی صفحات 871-877
    پیش زمینه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری متابولیک در جهان می باشد و خودمراقبتی از راهکارهای اساسی جهت کنترل بیماری محسوب می شود. مطالعات متعدد، علت عدم انجام خودمراقبتی مطلوب در بیماران دیابتی را موانع روانی می دانند و به نظر می رسد یکی از عوامل موثر بر آن، پریشانی عاطفی باشد. بنابراین این مطالعه باهدف تعیین ارتباط بین خودمراقبتی با پریشانی عاطفی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از نوع همبستگی، تعداد 380 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو، از میان افراد مراجعه کننده به مرکز تحقیقات درمانی دیابت یزد در سال 1397 به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه پریشانی عاطفی و پرسشنامه خودمراقبتی بیماران دیابتی بود. داده ها پس از جمع آوری، از طریق نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین نمره خودمراقبتی بیماران 13/13 ± 65/56 و میانگین نمره پریشانی عاطفی آنان 15/15 ± 82/40 بود، بنابراین خودمراقبتی و پریشانی عاطفی اکثر بیماران در حد متوسط بود. بر اساس ضریب همبستگی پیرسون، بین نمره خودمراقبتی و پریشانی عاطفی بیماران دیابتی همبستگی منفی و معنی دار مشاهده شد (25/0- =r، 01/0 = p).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به اینکه کاهش پریشانی عاطفی، به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر بهبود رفتارهای خود مراقبتی بیماران می باشد، بنابراین نیاز توجه به آن در برنامه های آموزشی و مشاوره ای، جهت افزایش رفتارهای خودمراقبتی بیماران و پیشگیری از عوارض دیابت احساس می شود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت، پریشانی عاطفی
  • محمد یوسفی اصل، رویا نادری، رحیم بقایی، حمیدرضا خلخالی، روزیتا چراغی* صفحات 878-889
    پیش زمینه و هدف

    خطاهای دارویی رایج ترین خطای پزشکی است که به عنوان یکی از عناصر دخیل در ایمنی بیمار بشمار می آید و عوارضی را ایجاد کند که در اثر ترکیب دو عامل انسانی و عامل سیستمی ایجاد می شود. تعهد اخلاقی پرستاران از متغیرهای مهم رفتار فردی و سازمانی است که بر عملکرد شغلی و رفتار آنان در خوداظهاری خطاهای دارویی اثرگذار می باشد؛ مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط تعهد اخلاقی با خطاهای دارویی اظهارشده در پرستاران مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است که 326 پرستار شاغل در پنج مرکز آموزشی درمانی ارومیه با روش نمونه گیری مرحله ای و با استفاده از دو پرسشنامه تعهد اخلاقی کادوزیر و خطاهای دارویی اظهارشده محقق ساخته مورد برسی قرار گرفتند. درنهایت پس از جمع آوری داده ها؛ به وسیله نرم افزار SPSS18 با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نمونه ها اکثرا مونث (8/71%) با مدرک کارشناسی (7/88%) بودند. میانگین وقوع خطای دارویی در سه ماهه گذشته برابر 64/1±1/1 برای هر پرستار بود. بیشترین نوع خطا؛ دادن دوز اشتباه، ثبت اشتباه و داروی اشتباه بود. 5/29 درصد خطاها ازنظر اهمیت در سطح متوسط و بالا بودند که 7/26 درصد منجر به آسیب در بیماران شده بود. ارتباط معنی دار بین سابقه کار و میزان خطا مشاهده شد. اکثر پرستاران نمره تعهد اخلاقی پایین (میانگین 6/7± 67/30) را کسب کردند. بین تعهد اخلاقی و نمره خطای دارویی همبستگی معنی داری یافت نشد (035/0 =r، 52/0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    باوجود عدم ارتباط معنادار بین خطاهای دارویی و تعهد اخلاقی به عنوان یک عامل فردی، به نظر می رسد نقش عوامل سازمانی در ایجاد خطاهای دارویی پررنگ تر می باشد. در کنار اهتمام بیشتر به رفع عوامل فردی در جهت کاهش خطاهای دارویی، ضرورت دارد که مدیران و مسوولین بهداشتی در جهت ارتقاء و بهبود عوامل سازمانی در جهت کاهش خطای دارویی و افزایش ایمنی بیمار تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: تعهد اخلاقی، خطای دارویی، پرستاران، ایمنی بیمار
  • بنفشه بوجارزاده، فرزانه سلطانی، آرزو شایان، زهرا معصومی*، مریم فرهادیان صفحات 890-896
    پیش زمینه و هدف

    کاهش میل جنسی یکی از شایع ترین انواع اختلالات عملکرد جنسی است. انجام مشاوره با رویکرد راه حل محور به دلیل این که دیدگاهی خوش بینانه و امیدبخش نسبت به مشکلات زندگی دارد، می تواند کمک های مفیدی را به زوجین در حل این مشکل ارایه دهد. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر مشاوره راه حل محور بر میل جنسی کم کار در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1395 روی 120 زن با کاهش میل جنسی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان انجام شد. زنان به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم شدند. 7 جلسه 90 دقیقه ای برنامه مشاوره ای و مراقبتی برای گروه مداخله برگزار گردید. فرم های اطلاعات فردی و اجتماعی و پرسشنامه ارزیابی میل جنسی کم کار، قبل و بعد از جلسات مشاوره در هر دو گروه، تکمیل شدند. داده ها از طریق نرم افزار SPSS-16 و آزمون های آنالیز کوواریانس و آنالیز کوواریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد میانگین و انحراف معیار میل جنسی در گروه آزمون قبل از مداخله، 2/3±8/8 بود که بعد از مداخله به 7/1±7/6 رسید (001/0p=). در گروه کنترل، تفاوت معناداری بین نمرات قبل و بعد از مداخله دیده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان دهنده موفقیت مشاوره با رویکرد راه حل محور در بهبود میل جنسی زنان بود، بنابراین از این روش مشاوره می توان در بهبود میل جنسی زنان سود برد.

    کلیدواژگان: میل جنسی کم کار، مشاوره راه حل محور، زنان
  • رقیه بایرامی*، علیرضا دیدارلو، حمیدرضا خلخالی، هاله ایت الهی، بیتا قربانی صفحات 897-906
    پیش زمینه و هدف

    عفونت ویروس پاپیلومی انسانی (HPV) زمینه ساز سرطان بوده و پیشگیری از آن از طریق واکسن در تمام کشورها موردتوجه قرار گرفته است. ازآنجایی که مدل اعتقاد بهداشتی (HBM) یکی از کاربردی ترین مدل ها برای تعیین علل انجام و عدم انجام رفتارهای بهداشتی می باشد ازاین رو مطالعه حاضر باهدف تعیین رابطه بین سازه های HBM با قصد انجام واکسیناسیون HPV در بین دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در بین 202 نفر از دانشجویان دختر رشته پرستاری- مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1398 انجام گرفت. مشارکت کننده ها بر اساس روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سازه های HBM در زمینه HPV و واکسیناسیون آن بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS (16) استفاده گردید. 05/0>p معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     از بین سازه های HBM، همه سازه ها به جز سازه موانع درک شده با قصد دانشجویان برای انجام واکسیناسیون HPV ارتباط معنی دار آماری نشان دادند. درمجموع سازه های HBM، 62 در صد واریانس قصد به واکسیناسیون HPV را تبیین کرد. قدرت پیشگویی کنندگی خودکارآمدی درک شده بیش از سایر سازه های مدل بود.

    نتیجه گیری

     مطالعه حاضر آشکار کرد که توان HBM در تبیین قصد به انجام واکسیناسیون HPV خوب و قابل توجه بود. لذا می توان از نتایج این مطالعه برای طراحی مداخلات آموزشی جهت بهبود باورها و نگرش های زنان نسبت به واکسیناسیون HPV استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، ویروس پاپیلومای انسانی، واکسن، دانشجو
  • فرزانه باکتریا، پروین رفیعی نیا*، یرویز صباحی، لیلا نظری صفحات 907-918
    پیش زمینه و هدف

    واژینیسموس یکی از انواع اختلالات جنسی است که می تواند سبب ناباروری شود و علاوه بر آسیب بر سلامت روان و جنسی، مفهوم زنانگی و توانایی مادر بودن را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضر باهدف بررسی اثربخشی هیپنوتراپی بر عملکرد جنسی، فاجعه سازی درد و باورهای غیرمنطقی درباره ترس از رابطه جنسی انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل، همراه با پیگیری دوماهه است. با استفاده از نمونه در دسترس،30 زن مبتلا به واژینیسموس با روش کمینه سازی به صورت تصادفی در دو گروه پانزده نفری قرار گرفتند. گروه آزمایش با توجه به پیشرفت فردی هر آزمودنی، به طور میانگین در سه جلسه 90 دقیقه ای با استفاده از هیپنوتیزم و حساسیت زدایی منظم مورد درمان قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت تحت هیچ درمانی نبودند. دو گروه با استفاده از سه پرسشنامه عملکرد جنسی، فاجعه سازی درد و باورهای غیرمنطقی درباره دخول واژینال در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری موردسنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تفاوت معنی داری بین دو گروه ازنظر عملکرد جنسی، فاجعه سازی درد و باورهای غیرمنطقی درباره رابطه جنسی در مرحله پس آزمون و پیگیری نشان داد (p<0/001) بطوریکه پس از خاتمه درمان تمام 13 نفر در گروه آزمایش موفق به برقراری رابطه جنسی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که استفاده از هیپنوتیزم امکان درمان زنان مبتلا به واژ ینیسموس را در جلسات کمتر و بدون حضور همسر فراهم می کند.

    کلیدواژگان: واژینیسموس، هیپنوتیزم، عملکرد جنسی
  • لیلی مرتضوی، مهتاب عطارها*، حمیدرضا جمیلیان صفحات 919-929
    پیش زمینه و هدف

    کانسر پستان شایع ترین بدخیمی و دومین علت مرگ ناشی از کانسر در زنان محسوب می شود، به نظر می رسد تشخیص زودرس آن نقش مهمی در کاهش مورتالیتی و موربیدتی این بیماری داشته باشد، مطالعه حاضر با هدف تاثیر مصاحبه انگیزشی بر تغییر رفتار ماموگرافی پستان بر اساس مدل تغییر انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی، از نوع پیش و پس آزمون با گروه کنترل بود. 50 نفر از زنان بالای 40 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک به طور تصادفی بلوکی در دو گروه مصاحبه و کنترل وارد شدند. مصاحبه انگیزشی طی 5 جلسه یک ساعته، یک بار در هفته بر روی گروه مصاحبه انگیزشی اجرا گردید. در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت پرسشنامه مربوط به ویژگی های دموگرافیک و پرسشنامه ارزیابی مراحل تغییر قبل و دو ماه پس از مداخله، توسط هر دو گروه تکمیل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، تی مستقل، مک نمار، مجذور کای و آزمون دقیق فیشر انجام شد. سطح معناداری نیز P<0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن در گروه مصاحبه انگیزشی و کنترل به ترتیب (19.6) 36/49، (77.6) 38.49 و میانگین سن ازدواج در گروه مصاحبه (21/3) 49.18 و در گروه کنترل (3.42)18.74 بوده که اختلاف معنادار نبود (P>0.05). در گروه مصاحبه انگیزشی بین مراحل پیش تفکر و عمل قبل و 2 ماه بعد از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (به ترتیب P= 0.333, 0.219). درحالی که در مرحله تفکر یا آمادگی و نگهداری قبل و بعد از مصاحبه اختلاف معنادار بود   (به ترتیب P= 0.006, 0.035). در گروه کنترل اکثریت زنان قبل از مداخله در مراحل تفکر (24 درصد) و نگهداری (32 درصد) قرار داشتند. لیکن در این گروه در هیچ یک از مراحل تغییر، تفاوت قبل با بعد از مداخله معنادار نبود (P>0.05).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشان داد که مداخله مصاحبه انگیزشی، مبتنی بر مدل مراحل تغییر در ارتقاء رفتار انجام ماموگرافی موثر بوده و می تواند موجب ارتقاء رفتارهای غربالگری می شود.

    کلیدواژگان: کانسر پستان، ماموگرافی، مصاحبه انگیزشی، مدل مراحل تغییر
|
  • Mohammad Azimi, Shahram Ranjdost* Pages 850-861
    Background & Aims

    One of the new educational approaches adopted by many medical schools around the world as a suitable method for teaching and learning is the task-based curriculum developed by Harden et al. (1996) in the medical education curricula. The purpose of the present study was to identify the characteristics and methods of teaching and learning task-based curriculum in nursing education.

    Materials & Methods

    This qualitative study was based on an interpretive model and it was implemented using phenomenological method. Data was collected using semi-structured interviews with 12 nursing educators who met the inclusion criteria. Colaizzi method was used to analyze the interview data.

    Results

    Two main components including task-based curriculum teaching and learning features and methods and the 9 sub-components including problem-centered, learner-centered, flexibility and adaptability at macro and micro level, applicability and practicality, laboratory methodology, simulation, problem-solving, integrated methods, and collaborative learning were extracted after analyzing and integrating the findings.

    Conclusion

    The results showed that among the subcomponents obtained from the analysis of the responses of nursing educators, the most important component in identifying task-based curriculum features was applicability and practicality and using integrated methods was important in the main component of the method Teaching and learning.

    Keywords: Nursing Education, Experts, Task-Based Curriculum, Teaching, Learning Methods
  • Leyla Alilu*, Jahanbakhsh Amirarsalani, Masumeh Hemmati Maslak Pak, Javad Rasouli Pages 862-870
    Background & Aims

    Colonoscopy is the most important diagnostic and therapeutic method for colorectal diseases. Patients' satisfaction with such aggressive procedures is an important criterion for assessing the quality of health care. The purpose of this study was to determine the effect of compilation education through video tutorials and visual aids on satisfaction in patients undergoing colonoscopy.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed on 180 outpatient colonoscopy candidates referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia in 2018. The participants were selected by convenience sampling method and they were randomly assigned to control and intervention groups. Training videos and educational charts on colonoscopy before colonoscopy and on colonoscopy day were screened for the candidates of the colonoscopy, and the additional information and patient questions were provided. Patients' satisfaction after intervention was assessed by GHAA-9 questionnaire. SPSS software version 16 was utilized and descriptive and inferential methods were used for data analysis.

    Results

    The mean score of satisfaction was 46.07 ± 5.03 in the intervention group and 24.72 ± 7.94 in the control group. The independent t-test results showed that there was a significant difference between the two groups after the intervention (p <0.0001).

    Conclusion

    The combination of education through educational videos and video cards significantly increased patient satisfaction, therefore the colonoscopy unit staff are recommended to improve the quality of care and patient satisfaction by using such methods.

    Keywords: Visual Aids, Patient Satisfaction, Patient Education, Colonoscopy
  • Mostafa Javadi, Zahra Maghsoudi*, Razieh Rastegarmoghadam, Mohammad Shahedi, Mahmood Kazeminasab, Mohammad Mezerji Pages 871-877
    Background & Aims

    Diabetes is the most common metabolic disease in the world, and self-care is one of the main strategies for controlling the disease. Several studies point to the lack of optimal self-care in diabetic patients as psychological barriers, and emotional distress seems to be one of the factors affecting it. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between self-care and emotional distress in patients with type 2 diabetes.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 380 patients with type 2 diabetes were selected from among those referring to Yazd Diabetes Research Center in 2018. A demographic questionnaire, an emotional distress questionnaire, and a self-care questionnaire for diabetic patients were utilized for gathering data. The collected data were analyzed by SPSS software version 21, and descriptive statistics and Pearson correlation coefficient were utilized.

    Results

    The results showed that the mean score of self-care patients was 56.65 ± 13.13 and the mean score of emotional distress was 40.82 ± 15.15. Therefore, self-care and emotional distress were moderate in most patients. Based on the Pearson correlation coefficient, there was a negative correlation between self-care score and emotional distress in diabetic patients (r = -0.25, p = 0.01).

    Conclusion

    Reducing emotional distress is one of the factors affecting the improvement of patients' self-care behaviors, therefore it is necessary to pay attention to it in educational and counseling programs to prevent complications of diabetes and to increase the self-care behaviors of patients.

    Keywords: Self-care, Diabetes, Emotional distress
  • Mohammad Yousefiasl, Roya Naderi, Rahim Baghaei, HamidReza Khalkhali, Rozita Cheraghi* Pages 878-889
    Background & Aims

    Medication error is the most common medical error and it is one of the factors involved in patient safety and it can create complications caused by the combination of both human and systemic factors. The ethical commitment of nursing staff is one of the important variables of organizational behavior that affect their job performance. The purpose of this study was to determine the relationship between ethical commitment and medication error among nurses working in centers affiliated to Urmia University of Medical Sciences in 2018-9

    Materials & Methods

    This descriptive correlational study was performed on 326 nurses working in 5 medical centers of Urmia. Subjects were selected by multistage sampling method. Data were collected using the Cadozier's ethical commitment questionnaire and the researcher-made questionnaire of self-reported medication errors. Finally, after data collection, data were analyzed by SPSS18 software using descriptive and analytical statistics.

    Results

    In this study, most of the samples were female (71.8%) with a bachelor's degree (88.7%). The mean incidence of medication error in the last three months was 1.64 ± 1.1 per nurse. The most common type of error was the wrong drug with the wrong dosage and incorrect documentation. 29.5% of the errors occurred at moderate to high levels of significance, and 26.7% of the errors resulted in injury to patients. There was a significant relationship between work experience and error rate. The majority of nurses had a low ethical commitment score (30.67 ± 7.6). No significant correlation was found between ethical commitment and error score (frequency of errors)(p = 0.52, r = 0.035).

    Conclusion

    Although there was no significant relationship between medication error and ethical commitment as an individual factor, the role of organizational factors in medication errors seems to be important. It is essential to focus on individual factors to eliminate medication errors. Also, managers and health providers should work to improve organizational factors so as to reduce medication errors and increase patient safety.

    Keywords: Ethical commitment, Medication error, Nurses, Patient safety
  • Banafshah Boojarzadeh, Farzaneh Soltani, Arezoo Shayan, Zahra Masoumi*, Maryam Farhadiyan Pages 890-896
    Background & Aims

    Sexual desire is one of the most common forms of sexual dysfunction. Counseling with a solution-focused approach can offer helpful support to couples in solving this problem because they have an optimistic and promising perspective on life problems. The aim of the current study was to determine the effect of the solution-focused approach on low sexual desire disorder in women referred to Hamadan health centers.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 120 women with decreased libido referred to health centers in Hamadan, 2016. They were randomly divided into intervention (n=60) and control (n=60) groups. The demographic and socio-demographic information forms, and the low libido assessment questionnaire (Decreased Sexual Desire Screener) were completed before and after the counseling sessions. Intervention group participated in seven sessions of 90 minutes of counseling and care. Data were analyzed by ANCOVA and repeated measure ANCOVA using SPSS software version 16.

    Results

    The findings showed that the mean and standard deviation of libido in the intervention group before and after the intervention were 8.8±3.2, and 6.7±1.7, respectively (p= 0.001). In the control group, there were no significant differences between pre- and post-intervention scores (8.7±2.8, 8.5±2.8 respectively)(p=0.520).

    Conclusion

    The results indicated the success of counseling with a solution-focused approach in improving female libido, so this method of counseling can be used to improve libido.

    Keywords: Low-Libido, Solution-Focused Consultation, Women
  • Roghieh Bayrami*, Alireza Didarloo, HamidReza Khalkhali, Haleh Ayatollahi, Bita Ghorbani Pages 897-906
    Background & Aims

    Human papillomavirus (HPV) infection is the underlying cause of cancer and prevention of this health problem through vaccination has been considered in all countries. The Health Belief Model (HBM) as a behavioral study model helps researchers determine the causes of health behaviors. Therefore, the present study aimed to determine the relationship between HBM constructs and intention to perform HPV vaccination among nursing and midwifery students of Urmia University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was done among 202 midwifery-nursing students at Urmia University of Medical Sciences in 2019. Samples were selected based on census method and entered into the study. The data collection tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire containing demographic information and HBM constructs. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (mean, standard deviation, Pearson correlation coefficient, and linear regression) in SPSS software. The p <0.05 was considered significant.

    Results

    Among HBM constructs, all constructs except construct of perceived barriers showed a significant statistical relationship with students' intention to HPV vaccination. Overall, the present study model explained 62 percent of the variance in HPV vaccination intention. The predictive power of perceived self-efficacy was more than other model constructs.

    Conclusion

    The present study revealed that the HBM was a good approach to explain the intention to perform HPV vaccination. Therefore, the results of this study can be used to design educational interventions to improve the beliefs and attitudes of women regarding HPV vaccination.

    Keywords: Health Belief Model, Human Papillomavirus, Vaccine, Student
  • Farzaneh Baktriya, Parvin Rafieinia*, Parviz Sabahi, Leyla Nazari Pages 907-918
    Background & Aims

    Vaginismus is one of the sex disorders that can cause infertility and affect the concept of femininity and the ability to be a mother and it can also damage the mental and sexual health. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of hypnotherapy on sexual function, pain catastrophizing, and irrational beliefs about fear of sex.

    Materials & Methods

    This study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and control group and a two-month follow-up. Using the available samples, 30 women with vaginismus were randomly divided into two groups of fifteen. The experimental group received three 90-minute sessions using hypnosis and systematic desensitization based on their individual progress. The control group received no treatment during this time. Both groups were assessed using three questionnaires of sexual function, pain catastrophizing, and irrational beliefs about fear of vaginal penetration in pretest, posttest, and follow-up stages.

    Results

    The results showed a significant difference between the two groups in terms of sexual function, pain catastrophizing, and irrational beliefs about sex in the post-test and follow-up phase (p<0/001). After treatment, all 13 patients in the experimental group were able to have intercourse.

    Conclusion

    The results showed that the use of hypnosis provides the opportunity to treat women with vaginismus in fewer sessions without the presence of a spouse.

    Keywords: Vaginismus, hypnosis, Sexual function
  • Leili Mortazavi, Mahtab Attarha*, HamidReza Jamilian Pages 919-929
    Background & Aims

    Breast cancer is considered as a serious health concern worldwide. The early diagnosis of this disease plays an important role in reducing mortality and morbidity rates. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of motivational interviewing on changing women's mammography behavior in 2017.

    Materials & Methods

    The study population was selected using simple random sampling and then the subjects were assigned into two groups of intervention and control. The motivational interview was conducted in 5 sessions (one hour in each session) once a week for the intervention group. The control group received no intervention. Both groups filled out the demographic and the stages of change questionnaire before and two months after the intervention.

    Results

    In the interview group, no significant differences were observed in the pre-contemplation and action stage prior and two months after intervention (p= 0.333, and 0.219, respectively). However, after two months, significant differences were observed in contemplation and maintenance stage in intervention group (p= 0.006, and 0.035, respectively). In the control group, most of the women were in contemplation (24%) and maintenance (32%) stages prior to the intervention. Nevertheless, there were no statically significant differences in any stages before and two months after intervention in the control group (p>0.05).

    Conclusion

    It seems that motivational interview based on the stages of change model was effective in promoting mammography behavior of women. Moreover, counseling based on this model could lead to the promotion of screening behaviors in women.

    Keywords: breast cancer, mammography, motivational interviewing, change model